И при шимпанзетата има менопауза, показа научно изследване, съобщи АФП. 

...
И при шимпанзетата има менопауза, показа научно изследване, съобщи АФП. 
Коментари Харесай

И при шимпанзетата има менопауза

И при шимпанзетата има менопауза, сподели научно проучване, заяви Агенция Франс Прес. 

Досега се смяташе, че менопаузата съществува само при хората и някои китоподобни. 

Научните открития, оповестени в сп. " Сайънс ", оферират нов взор към еволюцията на менопаузата при дамите. " Шимпанзетата са доста изучавани и като че ли няма какво повече да научим за тях ", сподели пред Агенция Франс Прес Кевин Лангъргрейбър от щатския университет в Аризона, който е съавтор на проучването. " Настоящите резултати демонстрират, че това не е истина. "

Повечето от женските бозайници имат дребни до края на живота си. При хората обаче има хормонален крах преди окончателното изгубване на опциите за възпроизводство - в общия случай към 50-годишна възраст. 

Женските косатки и нарвали живеят дълго, откакто към този момент не могат да се възпроизвеждат. Причината за съществуването на менопауза при някои типове към момента не е ясна. Според някои учени допустимо пояснение е ролята на " бабата " - женските човеци, които към този момент не могат да се развъждат, могат да посветят време и сила на внуците си. 

За задачите на актуалното проучване учените са проучили фертилитета и смъртността на 185 елементарни женски шимпанзета от общественост в парка Кибале, Уганда, сред 1995 и 2016 година Изчислена е междинната възраст след загубата на репродуктивните функционалности. Резултатите демонстрират, че тези женски елементарни шимпанзета, за разлика от шимпанзетата от други популации, живеят приблизително 20 % от общата дълготрайност на живота си след прекъсването на възпроизводството. При хората процентът е малко по-висок. За да се изключи опцията за болест при животните, която би могла да води до стерилитет, учените са изследвани и хормоналния им статус. Взети са проби от урината на 66 женски елементарни шимпанзета на друга репродуктивна възраст и са измерени равнищата на гонадотропин, естроген, прогестерон. Заключението е, че хормоналните трендове при шимпанзетата са същите като тези при хората. 

Според учените има две вероятни пояснения. Първото е, че дивите животни, за които се грижат хора, живеят по-дълго след прекъсване на репродуктивните функционалности. Те са предпазени от хищници и заболявания. Възможно е елементарните шимпанзета от изследваната популация да са еволюирали. Една от аргументите за това е неналичието на леопарди в съответния регион. Големите котки са изтребени поради лова. 

Втората допустима причина изключва интервенция на индивида. Според Брайън Уд учените би трябвало да преразгледат отначало теорията си за менопаузата. При елементарните шимпанзета женските напущат общността, в която са родени, а мъжките остават и се развъждат с многочислени партньорки. Бабите по майчина линия отсъстват. Бабите по бащина линия не знаят кои тъкмо са техните внуци, както и елементарните мъжки шимпанзета не знаят кои са децата им. Следователно хипотезата за " бабата " не е съответна. Според Уд менопаузата може би служи за контролиране на конкуренцията сред млади и по-възрастни женски. Когато младо женско шимпанзе се причислява към нова група, връзките му с общността са слаби, само че стават по-здрави с времето. Обикновеното женско шимпанзе се развъжда и оставя гените си в групата. 

Дан Франкс, биолог от университета в Йорк, е изучавал менопаузата при косатките . Според него актуалното проучване е първото, фокусиращо се върху менопаузата при приматите. 

Авторите на проучването се надяват да съумеят да изследват менопаузата при шимпанзетата бонобо. Заедно с елементарните шимпанзета те са типът, който е най-близо до хората.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР